delinge-oostkapelle.nl

"De Linge" Oostkapelle

Luzerne

Luzerne is een vlinderbloemig gewas. Vlinderbloemigen bevatten meer stikstof en een hoger caroteengehalte. Luzerne heeft stevige stengels en fijne blaadjes. De plant bloeit paars.

Luzerne is voor paarden een zeer goed voedermiddel omdat het veel vitaminen, mineralen, sporenelementen en alle belangrijke aminozuren bevat die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van stevige botten en gewrichten en de ontwikkeling van spieren.

Aminozuren stimuleren een snel herstel van de spieren, na bijvoorbeeld een zware training. De structuur van luzerne zorgt voor een goede aanmaak van speeksel en is daardoor zeer gezond voor onder andere het  maagdarmkanaal. Ook bevat het veel biotine en vitamine E, ondersteunt huid en haar en stimuleert een betere ontwikkeling van het hoefhoorn. Het hoge caroteengehalte zorgt voor een goede weerstand, groei en vruchtbaarheid van het paard. Luzerne bevat stoffen die het paard ondersteunen om zichzelf te kunnen helpen in allerlei opzichten.

Luzerne bevat beter verteerbare eiwitten dan gras of kuil. Dit komt doordat luzerne stikstof bindt uit de lucht door de wortelknolbacterie. De eiwitten zijn zelfs beter verteerbaar voor paarden dan de eiwitten uit eerste snede hooi. Bijkomend feit: Waar de meeste hooi en voordroog hooi zo’n 10% aan suikers bevatten, ligt het gemiddelde bij luzerne rond de 3%. Is dus uitermate ondersteunend voor paarden met insuline resistentie, Spierbevangeheid en hoefbevangenheid, en paarden en pony’s die snel te dik zijn.