delinge-oostkapelle.nl

"De Linge" Oostkapelle

Veehouderij

Het Blonde d’ Aquitaine ras is nog betrekkelijk jong. Ze zijn voortgekomen uit samenvoeging van drie rassen die voorkomen in Zuidwest Frankrijk. De drie stamrassen waren: Garonnaise, Quercy en Blonde van de Pyreneeën. Door deze rassen te combineren en te kruisen met enkele andere rassen, zoals de Limousin en Charolais, ontstond een vleesras dat unieke eingenschappen wist te combineren.

Jacques is in 1985 begonnen met het houden van vleesvee. Hij is begonnen met het houden van Limousin waarna hij in de jaren negentig overgegaan is op de Blondes.

Onze koeien leven in een vaste kudde met 1 stier, de stier wisselt 1 keer in de 3 jaar, dit is het enige dier wat aangevoerd wordt, voor de rest is de gehele kudde eigen fok.

Blonde d’Aquitaine is een speciaal vleesras met een enorme lichaamsontwikkeling, vergezeld van krachtige, compacte bespiering.

De dieren zijn te herkennen aan de tarwe kleurige vacht, hun uitdrukkingskrachtige elegante kop en hun lange lichaam met een breed bekken, en dit alles in goede harmonie met elegance en fijnheid.

De Blonde d’Aquitaine staat bekend om zijn gemakkelijke afkalven, doordat de kalveren lang en slank worden geboren. Het afkalven gebeurt bij ons onder de camera in speciale kraamkamers waar ze met maximaal 3 dames vertoeven, en waar dag en nacht op ze gepast wordt..

 

Na de geboorte beginnen de kalveren hard te groeien, en deze groei kan zeer lang doorgaan tot wel 5 a 6 jaar.

De kalfjes blijven gemiddeld een half jaar in de kudde bij de moeder waarna ze afgespeend worden, alle kalfjes tegelijk (stiertjes bij elkaar en vaarsjes bij elkaar) zodat ze steun hebben aan elkaar.

De dieren leveren een superieure vleeskwaliteit: fijne vleesdraad, erg malse biefstuk, fijn skelet dat zorgt voor hoog rendement, weinig vet aanzet en cholesterol-arm. Zie ons tabje boerderijvlees.

Elk jaar worden de stierkalveren verkocht voor de verdere opfok.